september 02 2015 0comment
nieuws-voedselbron-je-baby-spenen

Je baby spenen

Spenen heeft een dubbele betekenis gekregen. In tegenstellig tot wat de meeste mensen denken. Betekend het niet dat de baby geen moedermelk meer krijgt. Het slaat op de ontwikkeling die alle zoogdieren doormaken: de overgang van vloeibaar eten, moedermelk (mijn voorkeur) of flesvoeding naar vast voedsel.

Mijn voorkeur gaat uit om, als het kind een half jaar oud is, te beginnen met het aanbieden van vast voedsel. Met uitzondering van hele grote kinderen (15 pond met de vier maanden) of kinderen die problemen hebben met de spijsvertering. Als je baby een half jaar is, heeft je baby het extra ijzer en voedingsstoffen dat in vaste voeding zit nodig. Zijn reserve voorraad wat de baby heeft meegekregen van de moeder begint op te raken. Bovendien is de reflex waardoor hij zijn tong uitsteekt zodra iets zijn mond of lippen raakt inmiddels verdwenen en kan hij gemakkelijker gemalen voedsel doorslikken. Als de baby een half jaar is, heeft hij betere beheersing over zijn hoofd en nekspieren.

Belangrijk is dat de maaltijd gezellig is voor jou en je gezin en je baby.

Tips om zo makkelijk mogelijk te spenen:

Begin met 1 soort voeding:

Geef het nieuwe voedsel veertien dagen lang, 2 keer per dag voor je weer met iets nieuws begint. Zo kan je baby, wennen aan de smaak, structuur en het mond eet gevoel. Geef je kindje vers eten. Eten uitspugen hoeft dan ook niet altijd te betekenen dat het kindje de smaak niet waardeert. Het kan ook dat het kindje moeite heeft met het voedsel naar achterin de mond te bewegen of dat het kind moet wennen aan de structuur van het eten. Daarnaast is het spijsverteringskanaal nog in ontwikkeling. Belangrijk is de voeding rustig op te bouwen in vezels om zo de darmen rustig te laten wennen.

Begin er s’morgens mee als je iets nieuws introduceert. Je hebt dan de hele dag om te zien of je baby verkeerd op dat eten reageert. (diarree, uitslag, overgeven)

Meng geen dingen door elkaar.

Je hoeft je dan ook niet af te vragen op welke voeding je kind allergisch reageert. Tegen de tijd dat de baby 9 maanden oud is kun je het eten gaan mengen met kippenbouillon, rijstemeel. Met vlees en eieren wacht ik het liefst tot ze een jaar zijn geweest.

Belangrijk is dat de maaltijd gezellig is voor jou en je gezin en je baby.

Dwing niet om te eten. Een kindje van een half jaar gun je de kennismaking met vast voedsel. Dit gaat geleidelijk. Het mondgevoel, het slikken, het eten van de lepel, de smaakontdekking zijn allemaal nieuwe vaardigheden. Voor ons als volwassene is het zo gewoon. Gun je baby de tijd om te ontdekken.

Eten is een eerste levensbehoefte en als we geluk hebben leren de mensen die voor ons zorgen ons verschillende smaken en verschillende soorten voedsel waarderen. De basis voor deze waardering wordt in de babytijd gelegd, en de liefde voor een goede maaltijd is een van de dingen die je een kind kunt meegeven.