Heerlijke Daslook Pesto

Daslook wordt ook wel oerlook genoemd, en is een telg uit de uienfamilie. De daslook is wettelijk een beschermde plant. In het wild is plukken verboden. Maar gelukkig komt deze plant steeds vaker in tuinen voor. Je komt de daslook tegen in schaduwrijke tuinen parken en landgoed bossen.

Schaduw, vocht en kalk zijn de sleutelwoorden voor een gelukkig leven van deze aardige look. Al vroeg in het voorjaar ontspruiten uit elk bolletje twee lange lancetvormige bladeren. Ze hebben wel iets weg van lelietjes-van-dalen, maar verspreiden bij het kneuzen een sterke knoflookgeur. Daslook bloeit vanaf eind april, begin mei met bloeischermen vol witte sterretjes. Al vroeg in de herfst sterft het blad af en verdwijnt het look weer onder de grond. Daar leeft het plantje voort, tot de lentezon weer roept.

Daslook heeft een uitgesprokener looksmaak dan knoflook, maar is minder scherp en heeft dezelfde genezende werking. Alle delen van het kruid worden gebruikt. Zo bevat de plant ijzer en vitamine C en is de etherische olie rijk aan zwavel en magnesium en mangaan. Daslook is een zuiverend kruid voor bloed, gal en lever. Bovendien stimuleert het kruid de spijsvertering en versterkt de darmflora.

De verse bladeren zijn het best te gebruiken voor de bloei. Oogst van elke plant slechts 1 blad. Het loof is nodig voor de voedselaanmaak van de ui. Daslook kan worden verwerkt in eiergerechten, marinades, soepen, salades en boter. Voeg de blaadjes rauw en fijngeknipt op het laatste moment toe, dan komen ze het beste tot zijn recht.

Daslookpesto blijft mooi groen en is heel zacht van smaak. Fijn om te bewaren, want het blijft in de koelkast ca. 8 weken goed. 

Hmmm, kunnen we net wat langer genieten van dit heerlijk gezonde look.

Ingrediënten

1 flinke bos daslook blad
100 gr Parmezaanse kaas
50 gr amandelschaafsel
zeezout
peper
olijfolie

Bereiding

Een flinke bos daslook blad, wassen en droog deppen. 100 gr Parmezaanse kaas fijn raspen. 50 gr amandelschaafsel of blanke amandelen. Zeezout en peper ui de molen. Genoeg olijfolie om het geheel fijn en smeuïg te maken. Heerlijk door puree, pasta of puur op een cracker.

Smakelijk eten!