Pompoensoep

Pompoenen zijn er in vele verschillende soorten en maten. De pompoen wordt zowel om de eetbaarheid als om de sierwaarde gekweekt. De planten staan het liefst op een zonnige plek en staan het liefst met hun wortels in de meststoffen. Op een composthoop doen ze het heel goed. De eenjarige planten kunnen met voldoende groeimogelijkheden dan ook vele tientallen meters groeien en de vruchten kunnen bijzonder groot en zwaar worden.

Pompoen wordt onder andere gebruikt voor in de soep maar is ook als gebakken groente goed te eten.

De pompoen is een van de drie soorten van een oude bekende samenplantingsvorm. De andere twee van deze combinatie zijn de mais en de klimboon. Het idee is dat eerst de mais geplant wordt, nadat deze opgekomen is wordt er een boon bij de mais gezet die de maiskolf gebruikt als klimstok, als laatste worden er pompoenen tussen gezet die met hun snelle groeikracht en grote bladeren tussen de mais en bonen doorgroeien en zo het licht van de bodem afhouden om onkruidvorming tegen te gaan. Zo kun je op 1 stuk grond tegelijkertijd drie gewassen groeien die elkaar alle stimuleren!

De herfst geeft je volop pompoenen.

Ingrediƫnten

1 pompoen ontpitten, de schil kun je gewoon gebruiken voor de soep. En in stukjes snijden
1 liter water erbij
2 bouillonblokjes zonder gist
1 ui pellen en snipperen erbij

Bereiding

Doe de ingrediƫnten in de pan en laat ze een half uurtje pruttelen. Staafmixer erdoor en maak je de soep af met kurkuma, gember. Kan ook een kruidenmengsel kerrie masala zijn, maar let op dat er geen E621 verwerkt zit in het kruidenmengsel.

Kurkuma en gember zorgen ervoor dat je op koude herfstdagen verwarmd wordt van binnen, werken ontstekend remmend en zijn goed voor je spijsvertering