Zomerse Vijgen Salade

De vijgenboom is afkomstig uit Klein-Azië, Noordwest-India. De gewone vijgenboom (Ficus carica) is inheems in Zuid Europa en Noord Afrika. Deze boom groeit hier niet uit tot boom, het wordt hoogstens een brede struik. Slechts bij een zeer zonnige en windbeschutte opstelling vormt de struik in ons klimaat vijgen. De rijpe vruchten variëren van donker purperrood, groen en geelachtig tot bijna wit en van 4 tot 8 cm lengte. 

Nu was ik in het zonovergoten zuid Frankrijk waar de bomen volop vruchten geven en door de hitte waren de vijgen eind augustus al rijp voor de oogst. Heerlijk versgeplukte vijgen. Het waren er zoveel dat ik besloot er vijgenjam van te maken. Gewoon de vijgen kleinsnijden, pannetje met klein bodempje water en eventjes laten pruttelen. Geen suiker toevoegen, want door verhitting komt er al meer suiker vrij van de vrucht. Deze vijgenjam gebruik ik dadelijk in de wintermaanden ter vervanging van suiker in mijn gluten suikervrije gebakjes en lekkernijen.

Vijgen zijn supergezond. Ze voorkomen tal van ziekten. De verse vijg is beperkt verkrijgbaar maar gedroogde variant van vijgen zijn er het hele jaar door. Vijgen bevatten een enorme hoeveelheid vezels. Deze vrucht is door het hoge vezelgehalte goed tegen constipatie en maagpijn. Vijgen werken goed voor de spijsvertering in het algemeen.

Vezelrijk voedsel zorgt ervoor dat nutriënten gelijkmatig door het lichaam opgenomen worden waardoor geen grote pieken en dalen ontstaan in de bloedsuikerspiegel. Doordat er veel kalium in de vijg zit, wat ook het bloedsuikerniveau meehelpt controleren, is de vijg een uitstekende vrucht voor een diabetes type 2 patiënt. Daarnaast werkt het eten van vijgen adequaat om deze vervelende ziekte te voorkomen.

Ingrediënten

50 gr sperzieboontjes
100 gr gemengde sla
2 el verse munt, fijngehakt
¼ venkelknol, in dunne reepjes gesneden
2 sjalotjes, fijngesneden
6 rijpe vijgen
1 halve avocado in stukjes

Bereiding

Doe de bonen in een pan met kokend water en laat circa 2 minuten koken. Laat ze uitlekken en spoel ze af onder koud stromend water.